Yıldırım Gürses'in hayatı, besteleri ve seslendirdiği eserler

Öğeyi Oyla
(6 oy)
Yıldırım Gürses'in hayatı, besteleri ve seslendirdiği eserler - 4.3 : Aldığı notların ortalaması ( 5 Tam not üzerinden) - 6 adet oyu var.
  • Henüz yirmi yaşındayken Ankara Radyosu'nu, bir yıl sonra da Ankara Devlet Operası'nın sınavlarını üstün başarıyla, birinci olarak kazandı. Ayrıca, İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'ni 1961 yılında bitirdi.
  • Bu yıllarda kendi bestelerini Kazablanka Gazinosu'nun sahnelerinde seslendiriyordu.
  • 1961 yılında kendisi gibi ses sanatçısı olan Ayla Gürses'le evlendi. Bu evlilikten Beyazıt adını verdiği bir oğlu dünyaya geldi.
  • 1961 yılında Devlet Opera imtihanına girdi ve birinci oldu. Operada da 7-8 ay çalıştıktan sonra ayrıldı.
  • 1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Altın Mikrofon Yarışması'na kendi orkestrası, sözü, müziği kendisine ait "Elveda gençliğim" eseri ile katıldı ve birinciliği aldı.
  • Altın Mikrofon'daki bu başarının ardından Yıldırım Gürses, çalışmalarına hız verdi. Sanatçı popüler müziğin en önemli isimlerinden biri haline geldi. "Anla artık anla beni", "Yıllar sonra rastladım", "Aşkım bahardı", "Bir garip yolcuyum", "Düşen bir yaprak görürsen" parçaları ile başarı yakaladı.
  • 80'lerin başında Ajda Pekkan ile birlikte "Affetmem Asla Seni" ile yeni bir hamle yaptı. Aynı albümde yer alan "Dertliyim arkadaş" ve sonra çıkan "Eller Eller" ile "Gül dudaklım" sanatçının ses getiren son şarkıları oldu.
  • Yıldırım Gürses'in önemli bestelerinden biri "İçime hep hüzün doluyor" sözleriyle başlayan Rast makamındaki şarkısıdır.
  • Yıldırım Gürses 18 Kasım 200 tarihinde 61 yaşında kalp krizi sonucu ölmüştür.

Diskografi:

45 likler

  1. 1965 Canım İstanbul / Gençliğe Veda
  2. 1965 Gençliğe Veda / O Şarkı
  3. 1967 Mazideki Aşk / Nişan Yüzüğü
  4. 1968 Son Mektup / Bir Kırık Kalp
  5. 1968 Randevu / Ayrılık Kampanası
  6. 1968 Sen / Anlamadın Aşkımı Sen
  7. 1969 Gurbet Kuşları / Kimbilir
  8. 1969 Son Gol / Son Maç
  9. 1969 Sonbahar Rüzgârları / Eski Sevda
  10. 1970 Yarım Kalan Saadet / Unutulmayan Şarkı
  11. 1970 Alın Yazım / Ayrılık Rüzgârı
  12. 1971 Bir Garip Yolcu / Aşkına Doyum Olmaz
  13. 1972 Yorgun Yıllar / Son Sözün Bu Mu
  14. 1972 Gurbet / Aşkımın Vebali
  15. 1973 Hüsran / Gurbete Giden Yıllar
  16. 1973 Postacı / Sevmek Çok Zor

Albümler

  1. 1978 Gençlige Veda - Doguş Plak
  2. 1979 Takvim Yaprakları - Doguş Plak
  3. 1983 Bir Hoş Sada - Oscar Plak
  4. 1984 Hoş Sada 2 - Oscar Plak
  5. 1985 Çoban Yıldızı - Oscar Plak

Oynadığı filmler

  1. Gençliğe Veda (1965)

Müziğini yaptığı filmler

  1. Bizim Mahalle (1982)
  2. Garip Kuş (1974)
  3. Zehra (1972)
  4. Ayşecik ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde (1971)
  5. Sonbahar Rüzgârları (1969)
Okunma 9061 defa Son Düzenlenme Perşembe, 15 Haziran 2017 20:03
Yorum eklemek için giriş yapın