Yıldırım Gürses

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Oylama sonucu: 2.75 (2 Oy)

yildirim-gursesHenüz yirmi yaşındayken Ankara Radyosu'nu, bir yıl sonra da Ankara Devlet Operası'nın sınavlarını üstün başarıyla, birinci olarak kazandı. Ayrıca, İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'ni 1961 yılında bitirdi.

Bu yıllarda kendi bestelerini Kazablanka Gazinosu'nun sahnelerinde seslendiriyordu.

1961 yılında kendisi gibi ses sanatçısı olan Ayla Gürses'le evlendi. Bu evlilikten Beyazıt adını verdiği bir oğlu dünyaya geldi.

1961 yılında Devlet Opera imtihanına girdi ve birinci oldu. Operada da 7-8 ay çalıştıktan sonra ayrıldı.

1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Altın Mikrofon Yarışması'na kendi orkestrası, sözü, müziği kendisine ait "Gençliğe Veda" eseri ile katıldı ve birinciliği aldı.

Altın Mikrofon'daki bu başarının ardından Yıldırım Gürses, çalışmalarına hız verdi. Sanatçı popüler müziğin en önemli isimlerinden biri haline geldi. "Son Mektup", "Gelmez Giden Günler Geri", "Bir Kırık Kalp", "Bir Garip Yolcu", "Sonbahar Rüzgârları" parçaları ile başarı yakaladı.

80'lerin başında Ajda Pekkan ile birlikte "Affetmem Asla Seni" ile yeni bir hamle yaptı. Aynı albümde yer alan "Dertliyim Arkadaş" ve sonra çıkan "Eller Eller" ile "Gül Dudaklım" sanatçının ses getiren son şarkıları oldu.Sanatçının diğer önem li şarkılarından bazıları şunlardır;Mevsimler Yas Tutup Çöller Ağlasın, Liseli Kız, Çal Kanunum Çal, Mazideki Aşk.Aynı zamanda Arif Nihat Asya'nın Fetih Marşı isimli şiirinin sanatçı tarafından yapılan yorumu çok beğenilmiştir

Son olarak da sanatçının "Anılarla Yıldırım" ı piyasaya çıktı.

Yıldırım Gürses'in önemli bestelerinden biri "İçime hep hüzün doluyor" sözleriyle başlayan Rast makamındaki şarkısıdır.

Ünlü sanatçı 61 yaşında kalp krizi sonucu ölmüştür.

Diskografi:

45 likler

  • 1965 Canım İstanbul / Gençliğe Veda
  • 1965 Gençliğe Veda / O Şarkı
  • 1967 Mazideki Aşk / Nişan Yüzüğü
  • 1968 Son Mektup / Bir Kırık Kalp
  • 1968 Randevu / Ayrılık Kampanası
  • 1968 Sen / Anlamadın Aşkımı Sen
  • 1969 Gurbet Kuşları / Kimbilir
  • 1969 Son Gol / Son Maç
  • 1969 Sonbahar Rüzgârları / Eski Sevda
  • 1970 Yarım Kalan Saadet / Unutulmayan Şarkı
  • 1970 Alın Yazım / Ayrılık Rüzgârı
  • 1971 Bir Garip Yolcu / Aşkına Doyum Olmaz
  • 1972 Yorgun Yıllar / Son Sözün Bu Mu
  • 1972 Gurbet / Aşkımın Vebali
  • 1973 Hüsran / Gurbete Giden Yıllar
  • 1973 Postacı / Sevmek Çok Zor

Albümler

  • 1978 Gençlige Veda - Doguş Plak
  • 1979 Takvim Yaprakları - Doguş Plak
  • 1983 Bir Hoş Sada - Oscar Plak
  • 1984 Hoş Sada 2 - Oscar Plak
  • 1985 Çoban Yıldızı - Oscar Plak

Oynadığı filmler

  • Gençliğe Veda (1965)

Müziğini yaptığı filmler

  • Bizim Mahalle (1982)
  • Garip Kuş (1974)
  • Zehra (1972)
  • Ayşecik ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde (1971)
  • Sonbahar Rüzgârları (1969)

Yıldırım Gürses'in sitemde bulunan eserleri:

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile